Kurczak szczęścia

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Wyluzować kurczaka nacinając wzdłuż, oddzielając mięso piersi od kości mostka. Usunąć całą klatkę piersiową, oddzielając mięso od kości, starając się, aby skóra pozostała nietknięta.
Usunąć kość udową zostawiając 3 cm na końcu nogi. Skrzydełka zostawić w całości. Wyluzowanego kurczaka położyć płasko na desce, skórą do dołu. Naciąć pierś kurczaka na krzyż i rozłożyć. Drobno posiekać kolendrę, czerwoną cebulę i imbir. Wymieszać sól, glutaminian potasu, cukier, wino ryżowe i pokrojoną mandarynkę tak, aby powstała marynata. Marynatę rozprowadzić równomiernie po mięsnej stronie kurczaka. Wbić drewniany patyczek przez mięso na piersi i przymocować kawałek siatki drucianej tak, żeby rozciągnąć kurczaka. Skóra powinna być napięta. Należy ją przyczepić do brzegów siatki. Przez dwie minuty blanszować skórę wrzącą wodą. Zanurzyć w wodzie z maltozą i octem, również na dwie minuty. Zawiesić do wysuszenia na 4 do 6 godzin. Podpiekać w piecu do kaczek przez kwadrans. Obsmażyć po stronie skóry w gorącym oleju, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Pokroić na kawałki, przybrać kolendrą i podawać.
Usunąć kość udową zostawiając 3 cm na końcu nogi. Skrzydełka zostawić w całości. Wyluzowanego kurczaka położyć płasko na desce, skórą do dołu. Naciąć pierś kurczaka na krzyż i rozłożyć. Drobno posiekać kolendrę, czerwoną cebulę i imbir. Wymieszać sól, glutaminian potasu, cukier, wino ryżowe i pokrojoną mandarynkę tak, aby powstała marynata. Marynatę rozprowadzić równomiernie po mięsnej stronie kurczaka. Wbić drewniany patyczek przez mięso na piersi i przymocować kawałek siatki drucianej tak, żeby rozciągnąć kurczaka. Skóra powinna być napięta. Należy ją przyczepić do brzegów siatki. Przez dwie minuty blanszować skórę wrzącą wodą. Zanurzyć w wodzie z maltozą i octem, również na dwie minuty. Zawiesić do wysuszenia na 4 do 6 godzin. Podpiekać w piecu do kaczek przez kwadrans. Obsmażyć po stronie skóry w gorącym oleju, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Pokroić na kawałki, przybrać kolendrą i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W