Łódeczki z chlebowca

Łódeczki z chlebowca
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 dojrzały
  • świeży owoc chlebowca
  • 1 łyżka masła
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego majeranku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pokrojona w kostkę
  • 2 zielone papryki
  • bez pestek
  • pokrojone w kostkę
  • 2 garście tartego cheddara

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chlebowca pokroić w ósemki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, ok. 15 minut. Osączyć.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Odkroić miąższ od skórki chlebowca, starając się jej nie uszkodzić. Usunąć rdzeń. Miąższ rozgnieść, lecz niezbyt dokładnie. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć do miękkości szalotki, zioła, seler i paprykę. Zestawić z ognia i wymieszać z miąższem chlebowca. Skórki ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Nałożyć na nie masę z miąższu tak, aby powstała zgrabna kopuła. Obficie posypać tartym serem.
Zapiekać w piekarniku przez 15-20 minut, aż masa będzie gorąca, a ser się roztopi. Podawać na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA