Mus czekoladowy z whisky

Mus czekoladowy z whisky
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady (70% kakao) połamanej na kawałki
  • 100 ml tłustego mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 30 ml płynnego miodu
  • 60 g kakao
  • 60 ml whisky

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzać mleko ze śmietanką, dodać czekoladę i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać kakao i wymieszać. Dodać miód i whisky. Przelać do filiżanek, odstawić do wystudzenia i schłodzić mus w lodówce, aż stężeje. (4-6 godzin.) Wyjąć z lodówki na 10 minut przed podaniem. Polać mus ciepłym sosem kajmakowym i podawać udekorowany bitą śmietaną z wanilią, posypany kakao.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA