Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny

Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w drobną kostkę, przerzuć do miski i posól. Po kilku minutach odlej z nich wodę.
Pomidory pokrój w ósemki i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Dolej teraz maślankę i wstaw do lodówki. Przygotuj dodatki.
Ser zetrzyj na grubych okach. Ser rozsyp w nieregularne kształty na suchej patelni i delikatnie podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Roztopiony ser przełóż na deskę i poczekaj, aż wystygnie.
Liście botwiny umyj, wysusz, porwij i usmaż na maśle. Dopraw solą.
Twarożek wymieszaj z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Uformuj za pomocą dwóch łyżek łezki, które podawaj wraz z zimnym chłodnikiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA