Osso buco

Osso buco
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 25)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • ćwierć filiżanki oliwy
  • 2 kg giczy cielęcej pokrojonej w pięciocentymetrowe kawałki
  • 100 g masła
  • 4 anchois
  • 10 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 2 posiekane cebule
  • pokrojona marchewka
  • 2 pokrojone łodygi selera
  • 200 g oliwek bez pestek
  • 50 g kaparów
  • 2 liście laurowe
  • filiżanka czerwonego wina
  • filiżanka porto
  • litr przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • filiżanka liści bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C. W garnku o grubym dnie obsmażyć cielęcinę na oliwie. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Rozgrzać masło i usmażyć na nim anchois, czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i seler. Smażyć przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dołożyć oliwki, kapary i liść laurowy. Wlać wino, porto i przecier pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, dodać połowę bazylii i zagotować. Do przygotowanego sosu włożyć mięso. Wstawić do piekarnika na półtorej godziny. Co jakiś czas polewać cielęcinę sosem. Jeśli po upieczeniu sos jest zbyt rzadki, należy go zredukować.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA