Pieczona łopatka jagnięca z grilowanymi warzywami i sosem bakłażanowym
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Jagnięcina:
2 kg łopatki jagnięcej z kością
4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
kilka gałązek rozmarynu
300 ml bulionu jagnięcego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
Bakłażany:
2 bakłażany, obsmażone w całości na mocno rozgrzanej patelni na małym ogniu przez 20 min (bakłażany trzeba obracać co 4-5 min aż skórka będzie mocno przysmażona, a miąższ miękki). Przekrój bakłażany ma połówki, wyjmij miąższ ze skóry do miski, a skórę wyrzuć.
Sałatka z fasoli:
1 łyżka oliwy
2 czerwone papryki bez pestek, przekrojone na połówki i pokrojone w grube plasterki
2 żółte papryki bez pestek, przekrojone na połówki i pokrojone w grube plasterki
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona na grube plastry
2 cukinie, pokrojone pod kątem na plastry grubości 1 cm
2 duże pieczarki, pokrojone na grube plastry
1 puszka (400 g) dużej białej fasoli, odsączonej i przepłukanej
20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
duża garść podartych liści bazylii
garść liści rukoli
100 g pokruszonej fety
1 łyżka octu balsamicznego
Jagnięcina:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i ułóż łopatkę jagnięcą w brytfance. Ponakłuwaj ją nożem w 20-30 miejscach i wsuń do nacięć plasterki czosnku i listki rozmarynu. Podpiecz łopatkę przez 10 min, aż zacznie się rumienić, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C. Zalej łopatkę winem i bulionem. Piecz mięso 2 godz. aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje (co 20 min polewaj łopatkę płynem z brytfanki). Zmiksuj w malakserze miąższ bakłażanów z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką pastę. Przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki do czasu podania. Upieczoną łopatkę jagnięcą odstaw na 20 min na bok. Zdejmij i usuń tłuszcz zgromadzony na sosie w brytfance. Mocno rozgrzej grill albo patelnię grillową. Wymieszaj warzywa z oliwą i upiecz / usmaż po kolei, aż poczernieją nieco ze wszystkich stron. Zdejmij warzywa z grilla / patelni i przechowaj w cieple do czasu podania. Wymieszaj ugrillowane warzywa z fasolą, pomidorkami, bazylią, rukolą i fetą. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozłóż podzieloną jagnięcinę na 4 talerzach, polej sosem z brytfanki i podawaj z dodatkiem pasty bakłażanowej i porcjami grillowanych warzyw z fasolą.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
  
                     Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Adam Liaw
 Adam Liaw 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                        