Pierożki z przegrzebkami i krewetkami na sałacie
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.21)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- 225 g obranych krewetek
- 225 g przegrzebków
- ⅓ szklanki kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 24 placki z maki ryżowej (po 7,5 cm średnicy)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Krewetki pokroić na 2,5 cm kawałki. Przy krojeniu odłożyć na bok ogony. Przegrzebki i ogony krewetek włożyć do malaksera. Miksować 15 sekund. Wlać kwaśną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Miksować na gładką masę. Przełożyć do miski i połączyć z kawałkami krewetek. Na blacie położyć stosik z 3 placków. Rozwałkować tak, aż będą miały po 10 cm średnicy. (Nie skleją się ze sobą.) Powtórzyć czynność z 12 plackami. Wałkować po 3 sztuki jednocześnie. Pozostałe 12 placków rozłożyć na blacie. Używając łyżki do lodów, rozdzielić między nie farsz z krewetek. Zanurzyć palce w wodzie i zwilżyć krawędzie szerszych placków. Ułożyć wilgotną stroną do góry na plackach z farszem. Przycisnąć mocno tak, aby oba placki się skleiły. Odłożyć na bok. Przed podaniem wkładać po 6 pierożków na patelnię teflonową takiej wielkości, aby nie zachodziły na siebie, ani się nie dotykały. Wlać ¾ szklanki wody oraz 1 łyżkę oleju arachidowego. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryć, zmniejszyć płomień na średni. Gotować przez 3 minuty, aż większość wody wyparuje. Zdjąć pokrywkę i smażyć na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, aż cały płyn wyparuje, a pierożki zaczną się rumienić. Rumienić po 1 ½ minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek. Powtórzyć czynności z pozostałymi 6 pierożkami.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka