Pierożki bolońskie

Pierożki bolońskie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • sól
Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • ok. 100 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ugotowana marchew (np. z zupy wyżej)
  • ¼ cukinii
  • małą łyżeczka miodu
Do podania:
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • płatki Gran Padano

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, jak zmięknie, dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy, często mieszając. Dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cukinię, dodajemy koncentrat i przyprawy. Następnie zalewamy bulionem, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Marchewkę kroimy w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku wrzucamy do mięsa. Studzimy farsz i przygotowujemy ciasto na pierogi. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dużą szczyptę soli, wlewamy rozkłócone jajo i masło. Mieszamy widelcem, następnie powoli, stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Po chwili, jak całość zacznie się sklejać, przekładamy ciasto na stolnice i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Odkładamy ciasto przykryte ściereczką na 15 minut, żeby odpoczęło.

Następnie odkrawamy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki o średnicy ok. 3-4 cm. Nakładamy na środek  po łyżeczce farszu i sklejamy pierożki. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia. Serwujemy skropione oliwą, posypane pietruszką i płatkami Gran Padano.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA