Placki z boczkiem i borówkami amerykańskimi
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Placki:240 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka drobnego cukru
1 duże jajko
500 ml maślanki lub mleka wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny i odstawionego na 5 minut, żeby się ukwasiło i zgęstniało
150 g płatków owsianych
2 łyżki masła, stopionego
olej roślinny do smażenia
Do podania:
8-12 plastrów surowego boczku, ugrillowanego na chrupko
250 g borówek amerykańskich
syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
1. Wieczorem przygotuj ciasto na placki: w dużej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. W osobnej misce ubij jajko z maślanką, po czym wlej do sypkich składników, wymieszaj na gładkie ciasto i wstaw na noc do lodówki.
2. Rano, zanim usmażysz placki, dodaj do ciasta płatki owsiane oraz stopione masło, delikatnie przemieszaj i odstaw na 5 minut. Lekko natłuść olejem roślinnym patelnię o grubym dnie albo żeliwną. Nakładaj chochelką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Placki są usmażone od spodu, gdy na wierzchu pojawiają się pęcherzyki, a ciasto tężeje, lekko brązowiejąc na brzegach – zajmuje to około 3 minut. Odwracaj placki i smaż jeszcze 2 minuty. Podana ilość ciasta powinna wystarczyć na około 12 placków.
3. Podawaj je natychmiast (po 3 na osobę) z grillowanym boczkiem, amerykańskimi borówkami i syropem klonowym. Najsmaczniejsze są placki prosto z patelni, ale można je przechować w piekarniku do czasu usmażenia wszystkich i podania.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                        