Plastry bakłażana z nadzieniem serowym

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 duże bakłażany pokrojone w plasterki
- 1 duża bułka
- 250 g sera mozzarella
- 200 g świeżego parmezanu
- duży pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pomidorków czereśniowych
- kieliszek białego wina
- kilka listków świeżej bazylii
- łyżka posiekanego tymianku
- starta skórka z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Pokrój bakłażana na długie plastry, posmaruj je oliwą i upiecz w piekarniku. Przygotuj nadzienie. Do miksera wrzuć bułkę, mozzarellę, parmezan, pietruszkę, czosnek i skórkę cytrynową. Zmiel wszystko i zawiń nadzienie w plasterki bakłażana. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i polej sosem z pomidorków czereśniowych. Posyp z wierzchu płatkami parmezanu i zapiekaj w piekarniku przez 10 minut, aż ser będzie złoty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W