Pokusa Hollywooda
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 75 g masła
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 800 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
- ok. 500 ml mleka (tyle, by zakryć ziemniaki w czasie gotowania)
- 4 duże arkusze ciasta filo (ok. 25 cm x 40 cm każdy)
- 400 g łososia wędzonego na gorąco, oczyszczonego z ości i porozdzielanego
- 100 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw wgłębioną blachę do pieczenia (zapiekanka może puścić masło). Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i głębokości 7 cm.
Rozgrzej 25 g masła w dużej patelni. Wrzuć cebulę i duś na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż zmięknie i nieco się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Włóż do garnka pokrojone ziemniaki i zalej mlekiem. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aby ziemniaki zmiękły, ale nie ugotowały się. Odcedź, ale zachowaj 100ml mleka.
Roztop pozostałe masło. Ułóż arkusz ciasta filo w tortownicy tak, aby brzegi były wywinięte na zewnątrz z dużym zapasem. Posmaruj roztopionym masłem. Obróć lekko tortownicę i ułóż w ten sam sposób pozostałe arkusze ciasta.
Jedną trzecią ziemniaków ułóż w wyłożonej ciastem tortownicy i dopraw solą i pieprzem. Na tym ułóż połowę cebuli i potem połowę łososia. Powtórz wszystkie trzy warstwy i na wierzchu ułóż trzecią warstwę ziemniaków. Wymieszaj pozostałe po obgotowaniu ziemniaków mleko ze śmietaną i zalej farsz.
Zamknij farsz wywiniętym na zewnątrz ciastem filo. Posmaruj wierzch roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut, aż ciasto filo zrumieni się i stanie się kruche.
Odstaw upieczoną zapiekankę na 30 minut. Przed pokrojeniem, przełóż do głębokiego talerza. Najlepiej podawać ją na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
					Rozgrzej 25 g masła w dużej patelni. Wrzuć cebulę i duś na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż zmięknie i nieco się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Włóż do garnka pokrojone ziemniaki i zalej mlekiem. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aby ziemniaki zmiękły, ale nie ugotowały się. Odcedź, ale zachowaj 100ml mleka.
Roztop pozostałe masło. Ułóż arkusz ciasta filo w tortownicy tak, aby brzegi były wywinięte na zewnątrz z dużym zapasem. Posmaruj roztopionym masłem. Obróć lekko tortownicę i ułóż w ten sam sposób pozostałe arkusze ciasta.
Jedną trzecią ziemniaków ułóż w wyłożonej ciastem tortownicy i dopraw solą i pieprzem. Na tym ułóż połowę cebuli i potem połowę łososia. Powtórz wszystkie trzy warstwy i na wierzchu ułóż trzecią warstwę ziemniaków. Wymieszaj pozostałe po obgotowaniu ziemniaków mleko ze śmietaną i zalej farsz.
Zamknij farsz wywiniętym na zewnątrz ciastem filo. Posmaruj wierzch roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut, aż ciasto filo zrumieni się i stanie się kruche.
Odstaw upieczoną zapiekankę na 30 minut. Przed pokrojeniem, przełóż do głębokiego talerza. Najlepiej podawać ją na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         Julie Andrieu
 Julie Andrieu 
                        