Ryż z pulpecikami z surowej kiełbasy

Ryż z pulpecikami z surowej kiełbasy
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
7

Składniki:

  • 800 g ryżu
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 600 g surowej kiełbasy
  • 4 puszki krojonych pomidorów
  • 2 opakowania sera feta
  • sól i pieprz
  • 2 pęczki natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż wymieszać z 100 ml oliwy z oliwek. Zalać 5 szklankami wody, dosypać łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pokroić suszone pomidory i dodać do ryżu. Przykryć pokrywką i odstawić, żeby ryż doszedł.

W czasie, gdy ryż się gotuję, w dużym garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Wyjąć mięso z kiełbasy i uformować pulpeciki. Dodać do garnka i podsmażyć. Zalać pomidorami i dusić około 20 minut.

Część czystego sosu odłożyć na drugi dzień do pizzy. Na resztę pokruszyć fetę i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 ºC, na 15 minut. Sos posypać u góry posiekaną natką i skropić oliwą z oliwek. Podawać z ryżem.

Potrawę bardzo łatwo można odgrzać. Wystarczy do małego naczynia do zapiekania nałożyć ryż, u góry nałożyć sos z serem, skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA