Sajgonki z warzywami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ½ paczki ryżowego makaronu nitki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 8 dużych arkuszy papieru ryżowego
- ½ szklanki cukinii pokrojonej w cienkie słupki
- ¼ szklanki marchwi
- obranej i pokrojonej w cienkie słupki
- 1/3 szklanki kapusty pekińskiej albo białej
- poszatkowanej
- 2 łyżki posiekanych niesolonych orzechów nanercza (nerkowca)
- 1 dymka
- pokrojona w ukośne paski
- ¼ szklanki świeżych liści bazylii (najlepiej tajskiej)
- ¼ szklanki świeżych liści mięty
- ¼ szklanki świeżych liści natki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Zalej makaron wrzątkiem w misce, przykryj na 15 minut i odcedź. Potnij makaron nożyczkami na 10-centymetrowe kawałki, wymieszaj z octem ryżowym i posól do smaku. Wlej gorącą wodę do płytkiej szklanej foremki do pieczenia placków i zanurzaj w niej pojedyncze arkusze papieru ryżowego, aż zmięknie (na ok. 15 sekund). Po kolei ostrożnie układaj arkusze papieru ryżowego na czystej bawełnianej ściereczce, a na nich rzędem wzdłuż jednego boku trochę cukinii, marchewki i kapusty. Dołóż garstkę makaronu i posyp orzechami oraz dymką. Dodaj po kilka liści bazylii, mięty oraz kolendry i ciasno zawiń warzywa w papier ryżowy na kształt krokieta. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi arkuszami papieru i resztą warzyw. Przygotowane sajgonki owiń wilgotnym papierem do pieczenia oraz wilgotną ściereczką, zamknij w szczelnej plastikowej torebce i włóż do lodówki. Podawaj sajgonki przekrojone na pół pod kątem z dodatkiem dipu orzechowego (patrz: osobny przepis).
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegetariańskie
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
  
                     
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Vienio
   Vienio 
                         Annabel  Langbein
 Annabel  Langbein 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         Si King
 Si King 
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Adam Liaw
 Adam Liaw 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa 