Serniczki creme brulee
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka pasty waniliowej albo miąższ 1 laski wanilii
- 3 duże jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Natłuść 6 kokilek o objętości 150 ml i wyłóż dna krążkami z papieru do pieczenia. Wstaw kokilki do foremki o brzegach wysokości 5 cm. Przemieszaj mascarpone, żeby zmiękło, dodaj cukier i starannie wymieszaj. Dodaj śmietanę oraz wanilię i wymieszaj wszystko trzepaczką na gładką masę. Mieszając dodawaj po 1 jajku. Nałóż krem do kokilek i wlej wrzątek do foremki, w której stoją – do połowy wysokości kokilek. Piecz serniczki przez 35 min., aż się zezłocą na wierzchu, a następnie wyjmij z kąpieli wodnej, ostudź i wstaw do lodówki na 6 godzin.
Żeby upiec spody, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na blacie pierwszy arkusz filo, posmaruj pędzlem z roztopionym masłem, oprósz cukrem, rozłóż na nim drugi arkusz, posmaruj masłem, oprósz cukrem i powtórz te czynności z 3 arkuszem. Złóż ciasto na pół i wytnij z niego 6 spodów za pomocą foremki do wycinania ciastek o tej samej średnicy, co kokilka z sernikowym creme brulee. Ułóż spody na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 7 min., aż będą złociste, a następnie ostudź. Przed podaniem ułóż spody na deserowych talerzykach. Za pomocą cienkiej łopatki albo noża do masła okrój serniczki wewnątrz kokilek i ostrożnie wyłóż na spody. Posyp schłodzone porcje kremu cukrem i przypal specjalnym palnikiem do brulee (można je też na kilka sekund wstawić pod mocno rozgrzaną górną grzałkę piekarnika). Natychmiast podawaj.
					Żeby upiec spody, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na blacie pierwszy arkusz filo, posmaruj pędzlem z roztopionym masłem, oprósz cukrem, rozłóż na nim drugi arkusz, posmaruj masłem, oprósz cukrem i powtórz te czynności z 3 arkuszem. Złóż ciasto na pół i wytnij z niego 6 spodów za pomocą foremki do wycinania ciastek o tej samej średnicy, co kokilka z sernikowym creme brulee. Ułóż spody na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 7 min., aż będą złociste, a następnie ostudź. Przed podaniem ułóż spody na deserowych talerzykach. Za pomocą cienkiej łopatki albo noża do masła okrój serniczki wewnątrz kokilek i ostrożnie wyłóż na spody. Posyp schłodzone porcje kremu cukrem i przypal specjalnym palnikiem do brulee (można je też na kilka sekund wstawić pod mocno rozgrzaną górną grzałkę piekarnika). Natychmiast podawaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
  
                     
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Martyna Chomacka
 Martyna Chomacka 
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         Bill Granger
 Bill Granger 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski