Słodkie ciasto filo z pistacjami, figami i miodową glazurą

Słodkie ciasto filo z pistacjami, figami i miodową glazurą
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1 opakowanie ciasta kataifi
  • 8 suszonych fig
  • 1 filiżanka suszonych daktyli
  • pół filiżanki migdałów
  • pół filiżanki pistacji
  • pół filiżanki mielonych migdałów
  • 1 filiżanka sezamu
  • 500 g miodu
  • 200 ml wody różanej
  • syrop cukrowy (1 filiżanka cukru, 1 filiżanka wody, ćwierć filiżanki miodu zagotowane razem)
  • 250 g stopionego masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Figi, daktyle, migdały, pistacje, mielone migdały, miód, wodę różaną i filiżankę syropu cukrowego rozdrobnić w blenderze na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolać więcej syropu.
Formę do pieczenia wyłożyć dwoma warstwami ciasta filo. Każdą posmarować stopionym masłem. Wyłożyć połowę przygotowanej masy, przykryć 2 płatami filo i resztą masy. Na wierzchu ułożyć warstwę ciasta kataifi. Skropić masłem. Piec 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA