Smażone karasie z sałatką pomidorową

Smażone karasie z sałatką pomidorową
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 większe lub 6 mniejszych karasi
  • mąka pszenna do oprószenia ryb
  • olej rzepakowy do smażenia ryb
  • 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • 1 średnia cebula biała
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 50 g prażonych pestek słonecznika lub płatków migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g parmezanu
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto z pietruszki. Najpierw upraż pestki słonecznika lub płatki migdałów, następnie daj im ostygnąć. Parmezan pokrój na mniejsze kostki i przełóż do blendera, miksuj pulsacyjnie, aż zrobi się miazga. Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki pokrój z grubsza (część bez grubych łodyg)
Przełóż do blendera. Dodaj około 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego.
Dodaj 2 ząbki czosnku. Dolej około 100 ml oleju rzepakowego. Miksuj wszystko pulsacyjnie, aż się połączy. Pesto gotowe!

Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż w misce. Cebulę pokrój na ćwierć plasterki i osól, następnie przełóż do miski. Do miski dodaj kilka łyżek pesto i wymieszaj wszystko razem.

Oczyszczone karasie ponacinaj ukośnie i osól delikatnie, następnie obtocz w mące. Rozgrzej patelnię i wylej na nią olej rzepakowy. Smaż karasie z obu stron kilka minut, sprawdzając termometrem czy osiągnęły już odpowiednią temperaturę 74 stopnie C.

Wyłóż na talerz sałatkę a na nią karasie. Podawaj z ćwiartką cytryny i świeżym pieczywem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA