Steki z rostbefu z sosem chimichurri i fasolka z grzankami

Steki z rostbefu z sosem chimichurri i fasolka z grzankami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu
  • ½ główki czosnku
  • 1 chili
  • limonka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • masło
Argentyński sos chimichurri:
Fasolka z grzankami:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu: czosnek i cebulę kroimy drobniej, układamy na nich zioła w gałązkach i szatkujemy. Dodajemy chili, oregano, posypujemy solą i szatkujemy nadal. Przekładamy do miski, dodajemy ocet, oliwę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 2 godziny
Steki nacieramy oliwą. Chili kroimy bardzo drobno, wyciskamy sok z limonki i razem z chili dodajemy do steków. Główkę czosnku przecinamy na pół i dokładamy do steków. Odstawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Myjemy ją, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy na niej połówkę główki czosnku, i jak się tłuszcz dobrze rozgrzeje, wrzucamy porwaną bagietkę. Podsmażamy ją potrząsając patelnią.
Następnie dorzucamy odsączoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem i skórką startą z cytryny. Steki obsmażamy 3 minuty z jednej strony, po przełożeniu na drugą stronę dokładamy przepołowiony czosnek i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy masło.
Steki przekładamy na formę do zapiekania i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 3-6 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA