Suflet cytrynowy

Suflet cytrynowy
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

Dekoracja:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wysmaruj masłem kokilki o pojemności 340 gramów, a następnie posyp je cukrem pudem. Wymieszaj żółtka, mąkę, skórkę z cytryny i 2 łyżki cukru pudru.

W małym rondlu zagotuj mleko. Powoli wlej je do mieszanki z żółtkami, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelej wszystko z powrotem do rondla i mieszaj, aż mikstura będzie miała konsystencję budyniu, około 1-2 minut. Przecedź przez sito, a potem dodaj masło i sok z cytryny.

Ubij białka. Stopniowo dodawaj do nich ¼ szklanki i 2 łyżki cukru i ubijaj, aż zrobi się sztywna piana. Dodaj białek do mieszanki z żółtkami. Potem delikatnie wmieszaj pozostałe białka przy pomocy gumowej łopatki.

Wypełnij mieszanką kokilki i wygładź wierzch. Przejedź kciukiem dookoła kokilek i usuń z brzegów ciasto.

Piecz do momentu, aż suflety wyrosną i zrobią się złociste, około 16 minut.

Posyp cukrem pudrem i serwuj natychmiast, zanim suflety opadną.

Porady:
Aby zrobić ten przepis tak jak w programie „Marta piecze”, użyj kokilek o pojemności 280 gramów. Miksturę z żółtkami ubijaj przez 3-4 minuty i podawaj z ciepłym sosem malinowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA