Tarta czekoladowo-śliwkowa
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 175 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
Masa:
- 150 g suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 50 ml wrzątku
- 75 g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 125 ml śmietany 30-36%
- 200 g mascarpone
- 2 średnie jaja, ubite
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Śliwki:
Włóż do miseczki śliwki i zalej brandy i esencją waniliową. Wlej wrzątek i odstaw, żeby nasiąkły (na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc).
Ciasto:
Przesiej mąkę, cukier puder i kakao. Dodaj masło i delikatnie rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki, lub zmiksuj w malakserze.
W oddzielnej misce zmieszaj żółtko z sokiem z cytryny i wodą. Wlej płyn do mąki i rozmieszaj nożem. Dodaj odrobinę wody, jeśli trzeba. Kiedy zacznie się formować ciasto, zagnieć delikatnie ręką i uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy i wyłóż nim formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm i głębokości 3,5 cm zostawiając nadmiar ciasta nad brzegiem formy. Zachowaj nieco surowego ciasta na wypadek, gdyby trzeba było później załatać jakieś pęknięcia. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wsyp kulki do pieczenia lub fasolę.
Piecz 15 minut, potem usuń kulki do pieczenia i papier i wstaw do piekarnika na 8 minut, lub aż ciasto będzie wyglądało na suche.
Ostrym nożem odkrój nadmiar ciasta znad brzegu formy. Jeśli trzeba, załataj pęknięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
Masa:
Czekoladę i śmietanę umieść w naczyniu w kąpieli wodnej i poczekaj mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw na trzy minuty do przestygnięcia. Potem energicznie mieszając dodaj mascarpone i jaja. W masie nie powinno być żadnych grudek.
Dodaj śliwki wraz z płynem, w którym się moczyły. Masę wlej do formy z ciastem. Piecz 20-25 minut, aż masa stężeje, ale będzie nieco luźna na środku. Zostaw w formie, aż wystygnie.
Podawaj w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.
					Włóż do miseczki śliwki i zalej brandy i esencją waniliową. Wlej wrzątek i odstaw, żeby nasiąkły (na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc).
Ciasto:
Przesiej mąkę, cukier puder i kakao. Dodaj masło i delikatnie rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki, lub zmiksuj w malakserze.
W oddzielnej misce zmieszaj żółtko z sokiem z cytryny i wodą. Wlej płyn do mąki i rozmieszaj nożem. Dodaj odrobinę wody, jeśli trzeba. Kiedy zacznie się formować ciasto, zagnieć delikatnie ręką i uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy i wyłóż nim formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm i głębokości 3,5 cm zostawiając nadmiar ciasta nad brzegiem formy. Zachowaj nieco surowego ciasta na wypadek, gdyby trzeba było później załatać jakieś pęknięcia. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wsyp kulki do pieczenia lub fasolę.
Piecz 15 minut, potem usuń kulki do pieczenia i papier i wstaw do piekarnika na 8 minut, lub aż ciasto będzie wyglądało na suche.
Ostrym nożem odkrój nadmiar ciasta znad brzegu formy. Jeśli trzeba, załataj pęknięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
Masa:
Czekoladę i śmietanę umieść w naczyniu w kąpieli wodnej i poczekaj mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw na trzy minuty do przestygnięcia. Potem energicznie mieszając dodaj mascarpone i jaja. W masie nie powinno być żadnych grudek.
Dodaj śliwki wraz z płynem, w którym się moczyły. Masę wlej do formy z ciastem. Piecz 20-25 minut, aż masa stężeje, ale będzie nieco luźna na środku. Zostaw w formie, aż wystygnie.
Podawaj w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         Ewa Chodakowska
 Ewa Chodakowska 
                        