Tort bezowy z egzotycznymi owocami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Bezy
Przygotowanie:
Składniki:beza:
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
4 łyżeczki octu z białego wina
8 białek
400 g drobnego cukru
szczypta soli
do dekoracji:
3 dojrzałe marakuje
2 mango
ananas
granat
600 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 laska wanilii
4 łyżki cukru pudru
6 łyżek kremu cytrynowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 210°C. W małej miseczce zmieszać skrobię z octem. Dużą, szklaną miskę dokładnie przetrzeć połówką cytryny i wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Wlać białka do miski, wsypać sól, ubić na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać na przemian trochę cukru i po łyżeczce skrobi z octem. Ubijać, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować duże koło. Przykleić papier do blachy odrobiną piany. Łyżką przełożyć pianę na wyznaczony zarys, najpierw wokół brzegu, potem w miarę równą warstwą w środku, by powstał kształt gniazda lub koszyczka na owoce. Wstawić blaszkę do piekarnika, obniżyć temperaturę do 80°C/70°C z termoobiegiem i piec 1 godzinę 45 minut do 2 godzin. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim bezę do ostygnięcia. Przygotować owoce: marakuje przekroić na pół i łyżeczką przełożyć miąższ do miseczki, mango obrać i skroić z pestki w kostkę, ananas obrać i pokroić w ćwierćplasterki, granat przekroić na pół i wyłuskać pestki. Ubić śmietanę, wlać ekstrakt wanilii (lub dodać ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii), dosłodzić do smaku cukrem pudrem, delikatnie wymieszać, dodać krem cytrynowy i przemieszać łyżką. Na środku patery rozsmarować trochę śmietany i przełożyć bezę (jeśli przywarła do papieru, podważyć nożem). Wyłożyć i rozprowadzić śmietanę. Rozsypać kawałki mango, ananasa i pestki granatu, polać pulpą z marakui, na koniec oprószyć cukrem pudrem.
© Fiona Cairns
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         
                         
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie 
                         
                         
                         
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver