Tort z truskawkami i kwiatem czarnego bzu

Tort z truskawkami i kwiatem czarnego bzu
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
450 g niesolonego masła
450 g mąki z proszkiem*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jajek
skórka otarta z 2 dużych cytryn
450 g drobnego cukru z melasą
4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
masło do posmarowania formy

do przełożenia i dekoracji:
1,2 kg truskawek
2 łyżki drobnego cukru z melasą
600 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
8 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. 3 okrągłe blaszki z luźnym dnem wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać do miski mąkę z proszkiem i proszek do pieczenia. Wsypać cukier. Do drugiej miski wbić jajka i lekko ubić trzepaczką. Wlać do miski z mąką i cukrem, dodać miękkie, pokrojone w kostkę masło i skórkę otartą z 2 cytryn. Miksować wszystkie składniki 1-2 minuty, aż się połączą. Na koniec cienkim strumykiem dodać syrop z kwiatów czarnego bzu i jeszcze chwilę miksować. Ciasto równo rozdzielić między foremki, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, potem okroić nożem dookoła brzegów, wyłożyć ciasta spodem do góry na kratkę i odstawić do ostygnięcia. truskawek oczyścić z szypułek, pokroić na plasterki, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 20-30 minut. Wlać śmietanę do miski, dodać ekstrakt wanilii i ubić niezbyt sztywno. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo dodać do smaku syrop z kwiatów czarnego bzu. Okrągły podkład o średnicy takiej jak ciasto przykleić do miseczki, by powstała prowizoryczna patera. Umieścić na niej warstwę ciasta, posmarować śmietaną, wyłożyć w miarę równą warstwą połowę przygotowanych, osączonych z soku truskawek. Przykryć drugim ciastem, znów posmarować śmietaną i rozłożyć resztę truskawek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pokryć boki tortu bitą śmietaną (najlepiej nałożyć cienką warstwą kilka razy). Wystające truskawki wsunąć do środka. Pozostałą śmietanę rozsmarować na wierzchu tortu. Resztę truskawek oczyścić z szypułek i pokroić na plasterki (ew. zostawić kilka całych na wierzch). Udekorować boki, układając plasterki truskawek od dołu, rzędami, jedna obok drugiej. Wierzch udekorować plasterkami, połówkami i/lub całymi truskawkami.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA