Warzywna lazania

Warzywna lazania
Oceń przepis:
267 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ok. 30 płatów makaronu lasagne
Sos warzywny:
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 4 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 czerwone papryki
  • 3 zielone papryki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
Sos beszamelowy:
  • 4-5 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • pół łyżeczki soli
  • gałka muszkatołowa do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojony seler naciowy, marchewki, seler i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Smażyć wszystko razem kilka minut.

Dodać pokrojone w drobną kostkę papryki. Poddusić wszystko kilka minut. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Całość zalać pomidorami z puszki, przyprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Dusić około 20 minut.

W tym czasie przygotować beszamel. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i przesmażyć 2-3 minuty. Zalać około 300 ml mleka i wymieszać. Gotować na wolnym, ogniu cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dolać mleko i powtórzyć czynność. Gotować, aż całość będzie miała konsystencję gęstego sosu. Przyprawić solą i dużą ilością gałki muszkatołowej.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Głęboką blachę z piekarnika nasmarować masłem. Na spód wyłożyć chochelkę sosu warzywnego. Na nim ułożyć warstwę makaronu, na makaron wylać 2-3 chochelki sosu, ułożyć kolejną warstwę makaronu. Czynność powtórzyć, aby powstały 3-4 warstwy makaronu. U góry ma być sos warzywny. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec około 40 minut.

Pozostały sos można użyć do innego dania. Niezjedzoną lasagne można podzielić na kawałki, zafoliować i zamrozić.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA