Wietnamska sałatka

Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- kurczak
- kawałek imbiru
- 3 papryczki chili
- kawałek trawy cytrynowej
- pół pęczka kolendry z korzeniami
- pół pęczka wietnamskiej mięty
- główka czosnku
- 100 ml sosu rybnego
- 75 g cukru palmowego
- sok z 2 limetek
- 4 łyżki szalotki
- 2 łyżeczki ziarna sezamowego
- pół małej kapusty pekińskiej
- mała marchew
- pół czerwonej cebuli
- filiżanka świeżych kiełków fasoli
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy korzenie kolendry, pokrojony imbir, trawę cytrynową i kilka ząbków czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Schładzamy i wyjmujemy kurczaka. Rosół zachowujemy. Robimy sos miksując sos rybny, 100 ml wody, sok z limetki, cukier palmowy, 1 chili i ząbek czosnku. Szatkujemy kapustę, marchew i cebulę. Mięso kurczaka obieramy z kości, rozdrabniamy, mieszamy z sosem, ziołami i kapustą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W