Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 3 miarki kalafiora*
  • dwie łyżeczki świeżych listków tymianku
  • dwie miarki creme fraiche (albo tłustej
  • kwaśnej śmietanki)*
  • ½ miarki kremówki*
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, głąby odcinamy. Kroimy listki tymianku. Mieszamy ze sobą oba rodzaje śmietan. Na blasze do pieczenia układamy warstwę pokrojonych ziemniaków. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Polewamy je śmietanowym sosem i posypujemy tymiankiem. W ten sposób układamy trzy warstwy. Na koniec dodajemy kalafior. Całość pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni. Następnie obniżamy temperaturę do stu dziewięćdziesięciu stopni i zapiekamy kolejne pół godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA