Zupa jarzynowa z soczewicą

Zupa jarzynowa z soczewicą
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Na dużym ogniu rozgrzać garnek do zupy i wlać oliwę. Dodać cebulę, marchew, selera i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć około 5 minut, aż warzywa lekko się zrumienią. Dodać pomidora, łyżeczkę soli i smażyć dwie minuty. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć kolejne dwie minuty.
Dodać soczewicę, liść laurowy, tymianek, pieprz i pozostałe 2 łyżeczki soli. Wlać bulion i wodę, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, usuwając pianę, która będzie się pojawiać na powierzchni, aż soczewica zmięknie - ok. 15-20 minut. (W zależności od wieku soczewicy.) Wlać ocet winny, wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, wlać więcej wody. Usunąć liść laurowy. Podawać zupę z grzankami czosnkowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA