Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 300 g mrożonych malin
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 plastry imbiru
- listki mięty
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Kostka z kaszki manny:
- ½ szklanki kaszki manny
- 1 łyżka masła
- 500 ml wody
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie: (skórka z cytryny, z pomarańczy, cynamon, ziarna wanilii, kakao)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        W rondelku podgrzewamy 500 ml wody z miodem i masłem, wsypujemy mannę, skórkę z cytryny i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę i zacznie gęstnieć. 
Mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Wylewamy na płaskie naczynie, które wcześniej należy zwilżyć lub posmarować cienką warstwą masła. Odstawiamy do wystudzenia i stężenia na ok. godzinę.
Następnie ostrym nożem kroimy kostki lub rąby.
Do garnka wsypujemy owoce (część zostawiamy do dekoracji), zasypujemy je cukrem, dodajemy imbir i sok z cytryny (nie cały, zostawiamy część na później, żeby ew. doprawić zupę). Zalewamy całość wodą na wysokość owoców lub więcej, jeśli chcemy zupę rzadszą.
Gotujemy, aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się.
W ½ szklanki wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dolewamy całość do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze razem prze 4-5 minut i doprawiamy ew. sokiem z cytryny lub cukrem.
Podajemy ze świeżymi listkami mięty i kostką cytrynową z kaszki.
					Mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Wylewamy na płaskie naczynie, które wcześniej należy zwilżyć lub posmarować cienką warstwą masła. Odstawiamy do wystudzenia i stężenia na ok. godzinę.
Następnie ostrym nożem kroimy kostki lub rąby.
Do garnka wsypujemy owoce (część zostawiamy do dekoracji), zasypujemy je cukrem, dodajemy imbir i sok z cytryny (nie cały, zostawiamy część na później, żeby ew. doprawić zupę). Zalewamy całość wodą na wysokość owoców lub więcej, jeśli chcemy zupę rzadszą.
Gotujemy, aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się.
W ½ szklanki wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dolewamy całość do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze razem prze 4-5 minut i doprawiamy ew. sokiem z cytryny lub cukrem.
Podajemy ze świeżymi listkami mięty i kostką cytrynową z kaszki.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zupy
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
  
                     
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka