Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny

Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

Kostka z kaszki manny:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy 500 ml wody z miodem i masłem, wsypujemy mannę, skórkę z cytryny i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę i zacznie gęstnieć.
Mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Wylewamy na płaskie naczynie, które wcześniej należy zwilżyć lub posmarować cienką warstwą masła. Odstawiamy do wystudzenia i stężenia na ok. godzinę.
Następnie ostrym nożem kroimy kostki lub rąby.
Do garnka wsypujemy owoce (część zostawiamy do dekoracji), zasypujemy je cukrem, dodajemy imbir i sok z cytryny (nie cały, zostawiamy część na później, żeby ew. doprawić zupę). Zalewamy całość wodą na wysokość owoców lub więcej, jeśli chcemy zupę rzadszą.
Gotujemy, aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się.
W ½ szklanki wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dolewamy całość do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze razem prze 4-5 minut i doprawiamy ew. sokiem z cytryny lub cukrem.
Podajemy ze świeżymi listkami mięty i kostką cytrynową z kaszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA