27.wieprzowina po florencku z fasolą w pomidorach
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
SkładnikiWieprzowina
3 łyżki drobno posiekanych listków rozmarynu
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1,5 – 2 kg schabu z kością
100 – 150 ml białego wina
2 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
woda
Fasola
3 łyżki oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
6 listków świeżej szałwii
250 g suchej fasoli cannellini lub 500 g fasoli z puszki
sól i pieprz
300 g passaty
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie wieprzowiny
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Zmieszać czosnek i rozmaryn w miseczce. Małym nożem zrobić nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie przyprawy. Wlać wino do głębokiej formy do pieczenia i ułożyć w niej mięso kością do dołu. Natrzeć mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny, od czasu do czasu polewając mięso sosem spod pieczeni. Jeśli sosu jest mało, podlać wodą. Sprawdzić czy mięso jest upieczone, nakłuwając je w środku, powinien wypłynąć przezroczysty sos. Odstawić mięso w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby odpoczęło (można zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami). Odkroić mięso od kości i pokroić na plastry 2,5 cm. Ułożyć mięso na talerzu, przykryć i trzymać w cieple. Postawić blachę na gazie i zagotować sos, zeskrobując przypieczone resztki z blachy, ewentualnie dodając wody, jeśli smak jest zbyt skoncentrowany. Przelać sos do sosjerki i podać z mięsem.
Fasola
Jeśli używamy suchej fasoli, namoczyć ją na noc w wodzie, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolę z puszki osączyć z zalewy. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek i szałwię. Gdy czosnek się zezłoci, dodać passatę, koncentrat pomidorowy i cukier. Wrzucić fasolę, dobrze doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotować na małym gazie 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem spróbować i doprawić do smaku.
© Sophie Grigson
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Dave  Myers
 Dave  Myers 
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek