„brudny” ryż
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.85)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 240 g wątróbek kurzych
- 1 zielona papryka
- pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana
- 1 obrana i posiekana cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- posiekana
- 2 szklanki ryżu o długich ziarnach
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- sól
- 1 łyżka luizjańskiej mieszanki przypraw
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać ciężki rondel na średnio dużym ogniu. Wlać trochę oleju roślinnego. Dodać kurze wątróbki. Podsmażyć. Kiedy się zrumienią, porozdzielać na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Dalej obsmażać i rozdrabniać, przez ok. 15 minut. Kiedy wyparuje cały płyn i wątróbki będą „brudne”, dodać paprykę, cebulę i selera. Smażyć ciągle mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać ryż i bulion z kurczaka. Doprawić solą i luizjańską mieszanką przypraw, doprowadzić do wrzenia. Przykryć szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
Luizjańska mieszanka przypraw: wymieszać składniki i przechowywać w szczelnym słoiku.
Luizjańska mieszanka przypraw: wymieszać składniki i przechowywać w szczelnym słoiku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W