Bostocki z czerstwej chałki

Bostocki z czerstwej chałki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 5-8 kromek czerstwej chałki lub bułki maślanej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • dżem pomarańczowy lub morelowy
  • płatki migdałowe
  • dżem z ciemnych owoców np. truskawkowy, malinowy, z czarnej porzeczki
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200º C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Utrzyj na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko.

Dżem pomarańczowy lub morelowy podgrzej w rondelku, aż będzie lekko płynny. Przy pomocy pędzelka posmaruj nim każdą kromkę z obu i ułóż na papierze.

Następnie na każdej kromce rozsmaruj po łyżce masy migdałowej i ułóż po 2-3 łyżeczki dżemu z ciemnych owoców. Posyp płatkami migdałowymi, wstaw do piekarnika i piecz około 12-15 minut.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA