Chili z krabem

Chili z krabem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Składniki:

  • podzielony na kawałki krab błotny
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • ćwierć filiżanki oleju
  • pół filiżanki posiekanych szalotek
  • 3 pokrojone chili
  • łyżka startego imbiru
  • 3 łyżki kecap manis
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • filiżanka sosu pomidorowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie
  • filiżanka posiekanej natki kolendry
  • pół filiżanki posiekanej dymki
  • 2 łyżki sosu hoi sin
  • pół filiżanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku albo woku rozgrzać olej i zeszklić szalotki. Dodać czosnek, imbir i chili. Wlać wszystkie płynne składniki i sosy. Gotować przez kilka minut mieszając co jakiś czas. Dołożyć kraba i gotować przez 8 - 10 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić go skrobią. Przed podaniem posypać natką kolendry i dymką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA