Smażony ryż z krewetkami, ananasem i orzechami nerkowca

Smażony ryż z krewetkami
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • świeży ananas
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 g orzechów nerkowca podprażonych na patelni
  • łyżka oleju
  • pęczek grubego szczypiorku
  • kilka plastrów zielonego ogórka do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim krewetki. Dodaj jajka i usmaż je, delikatnie mieszając.
Następnie dodaj drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Wrzuć ananasa i dokładnie wymieszaj.
Dodaj ryż, sos sojowy oraz cukier. Ponownie wymieszaj dokładnie, by cały ryż pokrył się sosem. Dodaj prażone orzechy nerkowca. Udekoruj na talerzu świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA