Ciasteczka owsiane z groszkami czekoladowymi

Ciasteczka owsiane z groszkami czekoladowymi
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 113,5g masła
  • 225 g cukru
  • 1 łyżka melasy
  • 110 g mąki
  • 110 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii
  • 110 g groszków czekoladowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do robota kuchennego wrzuć masło, cukier i melasę. Ucieraj na puszystą masę. Jeśli nie masz robota, utrzyj energicznymi ruchami w dużej misce. W drugiej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Dolej jajo i ekstrakt do masła, dokładnie wymieszaj. Wygarnij masę z dna, dodawaj stopniowo suche składniki i ucieraj na gładką masę. Dorzuć groszki i wymieszaj łyżką. Jeśli wolisz ciasteczka o gładkiej konsystencji, dodaj płatki owsiane błyskawiczne albo rozdrobnione. Łyżką nabieraj ciasto i układaj kulki na posmarowanej tłuszczem blasze. Lekko rozpłaszcz. Pozostaw między nimi dużo miejsca, bo urosną. Piecz przez 12-15 minut. Zostaw na 2 minuty, żeby przestygły. Zdejmij z blachy. Postaraj się zjeść tylko jedno!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA