Costagnacci wg. Natalie

Costagnacci wg. Natalie
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 67)
Trudność:
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 250 gr mąki kasztanowej

  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • oliwa
  • Ser brocciu lub inny świeży ser

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Wsyp mąkę do głębokiego talerza, dodaj sól a potem stopniowo wodę lekko mieszając łyżką drewnianą. Gdy ciasto będzie gęstsze od ciasta naleśnikowego, przestań dolewać wodę.
2. Rozgrzej patelnię i lekko natrzyj oliwą (jak do naleśników).
3. Wlej małą chochelkę ciasta na patelnię i wygładź, żeby placek był gładki i jednorodny. Smaż jedną minutę z każdej strony, na średnio-dużym ogniu.
4. Odłóż i smaż następny. Gdy usmażysz wszystkie placki, podawaj je ze świeżym serem lub serem brocciu.

Rada Julie:
Korsykanie zwijają placek z serem brocciu w środku i jedzą palcami.
Uwielbiam te metodę, ale można też improwizować.
Najlepiej smakują ciepłe placki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA