Cukinie faszerowane grzybami i kaszą podane z carpaccio z łososia

Cukinie faszerowane grzybami i kaszą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

plastry surowego łososia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, przekrawamy na połówki, wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie wydrążone zasypujemy solą.

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni, dodajemy miąższ z cukinii, smażymy do momentu, aż cukinia odparuje. Doprawiamy w trakcie solą i pieprzem. Dodajemy grzyby pokrojone w drobną kostkę i tymianek.

Kaszę jaglaną wsypujemy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i po chwili smażenia zalewamy gorącym sokiem jabłkowym w ilości takiej, żeby kasza napęczniała, ale żeby nie była rozgotowana. Kaszę łączymy z przesmażonymi grzybami, dodajemy orzechy laskowe posiekane drobno i posiekany szczaw. Na koniec dodajemy do farszu ser dojrzewający.

Wypełniamy cukinie farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z kiściami pomidorków koktajlowych. Zapiekamy w temp. 190 stopni do miękkości.

Łososia kroimy w plastry i rozwałkowujemy lub rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do lodówki. Podgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy do niego szczyptę ziaren kminku. Łososia polewamy przestudzonym, kminkowym olejem i podsypujemy posiekaną bazylią i dymką. Podajemy z pomidorkami upieczonymi z cukinią i np. grzankami z bagietki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA