Deser bananowy

Deser bananowy
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 małe banany
  • przekrojone wzdłuż na pół
  • 40 g masła
  • pokrojonego w kostkę
  • 25 g cukru
  • 4-8 gałek lodów waniliowych lub kokosowych
  • wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W małym rondlu połącz mleczko kokosowe, cukier, wanilię i gorzką czekoladę. Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Użyj sosu od razu, na ciepło, lub wstaw do lodówki w szczelnym pojemniku i rozpuść na małym ogniu przed podaniem. Rozgrzej grill lub grillową patelnię (ewentualnie patelnię o grubym dnie). Ułóż przekrojone banany, dodaj masło i posyp cukrem. Grilluj banany, aż się skarmelizują. Do bananów dodaj lody, polej sosem czekoladowym, posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA