Frittata con pomodori secchi e olive

Frittata con pomodori secchi e olive
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 4 suszone pomidory
  • garść kolorowych oliwek bez pestek
  • 6 jaj
  • ½ szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • kilka plastrów szynki prosciutto crudo
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w dużą kostkę lub paseczki, a oliwki w plastry.

Jaja rozkłócamy, ale niezbyt długo, tylko do połączenia żółtek z białkami, doprawiamy solą i mieszamy ze startym serem.

Na średniej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią pomidory i oliwki, jak tylko się lekko podgrzeją, zalewamy mieszanką jaj z serem. Rozprowadzamy jaja równo na patelni, zmniejszamy gaz, przykrywamy i smażymy, aż fritatta ładnie się przyrumieni od spodu.

Następnie zsuwamy ją na talerz, przykrywamy odwróconą patelnią i przewracamy na drugą stronę. Dosmażamy, aż się zetnie. Można ją również zrobić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową frittatę kroimy na kawałki i dekorujemy szynką i listkami bazylii. Serwujemy na ciepło lub po wystudzeniu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA