Frittata z szynką i porami

Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 225 g malutkich czerwonych ziemniaków
- umytych i przekrojonych na pół
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 pory
- tylko białe i jasnozielone części
- przecięte wzdłuż na pół i cienko pokrojone
- 225 g pieczonej szynki
- pokrojonej w kostkę
- 12 dużych jajek
- 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
- 2 chlusty sosu tabasco
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C. Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia. Polać 1 łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Piec ok. pół godziny, aż będą miękkie. Na dużej żeliwnej patelni rozgrzać na średnim ogniu masło i pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodać pory i smażyć, mieszając, ok. 5 minut, aż będą miękkie. Dodać szynkę i smażyć, mieszając, aż się zagrzeje, ok. 4 minut. Nagrzać grill piekarnika. W dużej misce wymieszać jajka, musztardę, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i tabasco.
Wlać masę jajeczną na patelnię. Smażyć ok. 8 minut, aż jajka niemal całkowicie się zetną. W trakcie smażenia nie mieszać masy, ale za pomocą szpatułki delikatnie odsuwać ją od boków patelni, aby surowe jajka spływały pod spód. Zdjąć z ognia i ułożyć na frittacie ziemniaki. Wstawić patelnię pod grill piekarnika na pół minuty do minuty, aby wierzch frittaty całkowicie się ściął i zrumienił. Pokroić frittatę na porcje i podawać ciepłą albo w temperaturze pokojowej.
Wlać masę jajeczną na patelnię. Smażyć ok. 8 minut, aż jajka niemal całkowicie się zetną. W trakcie smażenia nie mieszać masy, ale za pomocą szpatułki delikatnie odsuwać ją od boków patelni, aby surowe jajka spływały pod spód. Zdjąć z ognia i ułożyć na frittacie ziemniaki. Wstawić patelnię pod grill piekarnika na pół minuty do minuty, aby wierzch frittaty całkowicie się ściął i zrumienił. Pokroić frittatę na porcje i podawać ciepłą albo w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W