Homarce thermidor
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Mitch i Matt idą na ryby
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Przygotowanie:
Beszamel:
pół litra mleka
50 g masła
50 g mąki
pół cebuli
5 goździków
2 liście laurowe
16 dużych homarców
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
świeży estragon
natka kopru włoskiego
odrobina whiskey/brandy
1 łyżeczka musztardy
pieprz kajeński
świeżo starty parmezan
bułka tarta
pieprz i sól
Przygotowanie:
Homarce oczyścić i obrać ze skorupek. Nie wyrzucać głów. Goździki i liście laurowe umieścić w nacięciach wykonanych w połówce cebuli, którą następnie włożyć do garnka z mlekiem. Mleko zagotować i zdjąć z gazu. Odstawić na pół godziny. Po upływie 30 minut wyjąć cebulę. Na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, powoli dodawać mleko ciągle mieszając. Po wlaniu mleka zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 4 do 5 minut mieszając od czasu do czasu, by sos nie miał grudek. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z dodatkiem masła. Włożyć głowy homarców oraz posiekany czosnek. Z głów wycisnąć jak najwięcej soku. Smażyć przez kilka minut. Wyrzucić głowy i dodać obrane homarce. Po pół minuty doprawić pieprzem i dodać kilka kropel whiskey lub brandy. Dodać beszamel i świeże zioła (natkę kopru włoskiego i estragon) oraz łyżeczkę musztardy. Doprawić pieprzem kajeńskim. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia. Homarce w beszamelu posypać świeżo startym parmezanem i bułką tartą. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200°C.
© Mitch Tonks i Matt Dawson
Opracowano na podstawie programu \"Mitch i Matt idą na ryby\"
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  Vienio
   Vienio 
                         Si King
 Si King 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                        