Klasyczna beza francuska
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 białka
- 125g drobnego cukru (zmielonego w blenderze)
- 125g cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C. Białka zacząć ubijać na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększyć prędkość do maksymalnej. Kiedy białka zrobią się śnieżnobiałe powoli dodać drobny cukier. Łyżka po łyżce. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Wyłączyć mikser i plastikową łopatką delikatnie wtopić w masę cukier puder. Na blasze z pergaminem uformować małe beziki. Blachę z bezami wsunąć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 110 stopni C. Piec tak długo, aż ciasteczka swobodnie będą się odklejać od papieru. Będzie to trwało ok. 2 godzin. Jeśli w międzyczasie bezy zaczną brązowieć, zmniejszę temperaturę do 65 stopni C. Gotowe bezy zostawić w wyłączonym piekarniku aż całkowicie wystygną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W