Kminkowe ragout z jelenia

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 kg mięsa z jelenia
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml wywary
- najlepiej z dziczyzny (może być z kostki)
- po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku, oregano, świeżej bazylii oraz wcześniej uprażonego kminku
- marchewka
- pietruszka
- pieczarki
- pomidor
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż do gulaszu). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa oraz utarty z odrobiną soli czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy wywar i wino. (Dla ulepszenia wartości smakowych możemy dodać brandy lub koniak). Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy oraz uprażony kminek i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ragout podajemy z domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz zasmażanymi buraczkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W