Krakersy z cheddarem

Krakersy z cheddarem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g niesolonego masła
  • zamrożonego
  • 1 szklanka grubo startego ostrego sera cheddar
  • 4 do 5 łyżek zimnej wody
  • 1 jajko
  • roztrzepane z 2 łyżkami wody
  • gruboziarnista sól
  • do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksuj pulsacyjnie w malakserze obie mąki, nasiona sezamu, sól oraz proszek do pieczenia. Zetrzyj zmrożone masło na tarce o grubych oczkach, dodaj i miksuj pulsacyjnie, aż masa przybierze konsystencję okruchów. Dodaj cheddar i 4 łyżki wody i zmiksuj, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj tyle wody, ile trzeba. Zagnieć kilkakrotnie ciasto na oprószonym mąką blacie. Przekrój ciasto na pół i spłaszcz na krążki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Rozwałkuj jeden krążek ciasta na oprószonym mąką blacie na kwadratowy placek o boku ok. 30 cm i grubości 2 mm. Pokrój go na kwadraty o boku 5 cm i przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia. Powtórz te czynności z drugim krążkiem ciasta. Lekko posmaruj kwadraciki pędzlem namoczonym w zawiesinie jajka z wodą i ponakłuwaj widelcem. Posyp je solą oraz nasionami sezamu i piecz 13 minut, aż się zrumienią. Ostudzone krakersy przełóż na talerz.
Krakersy można przechować do 5 dni w hermetycznym pojemniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA