Krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem i podwójnie pieczone ziemniaki z serem i szczypiorkiem

Krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem i podwójnie pieczone ziemniaki z serem i szczypiorkiem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • ziemniaki
  • 4 ziemniaki do pieczenia
  • łyżka masła
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • mały pęczek szczypiorku
  • drobno posiekany
  • 200 g koziego twarogu
  • 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
  • rozkłócone

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i piecz ziemniaki ok. 1,5 godziny. W tym czasie rozłóż w brytfance pomidory, czosnek, cebule i tymianek. Dopraw je solą oraz pieprzem i obficie polej oliwą. Wstaw brytfankę do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjmij pomidory z piekarnika i odstaw, żeby przestygły. Wyciśnij czosnek z łupinek, wyrzuć je, a pozostałe warzywa z czosnkiem zmiksuj w blenderze. Jeśli zupa jest za gęsta możesz ją rozcieńczyć bulionem albo śmietaną. Odstaw zupę na bok i przygotuj ziemniaki: wyjmij je z piekarnika, przekrój na połówki i ostrożnie wydłub miąższ ze skórek, zachowując je. Miąższ włóż do miski, wymieszaj z masłem, gęstą śmietaną, szczypiorkiem i kozim twarogiem. Na koniec wmieszaj jajko. Dopraw wszystko solą i pieprzem i nałóż farsz do zachowanych ziemniaczanych skórek. Zapiekaj przez 20 minut aż będą złociste. Kiedy ziemniaki będą prawie upieczone, podgrzej zupę i podaj z chrupiącymi na wierzchu, a miękkimi w środku faszerowanymi ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA