Kurczak pieczony i wędzony

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.43)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 szklanka soli
- 1 szklanka cukru
- 4 litry wody
- 1 cały kurczak (ok. 1 kg)
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Wlej wodę do dużego naczynia, w którym zmieści się płyn i kurczak. Wsyp do wody sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą. Włóż kurczaka do wody i wstaw do lodówki na 2 godziny. W starym grillu rozpal twarde drewno, a kiedy się zwęgli, zsuń powstały żar na jedną stronę. Osusz kurczaka, połóż na węglach 2-3 świeże drwa, umocuj ruszt i piecz kurczaka przez 1 godzinę, aż mięso wewnątrz będzie miało 75 stopni C. Podziel kurczaka na części i podaj na półmisku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W