Kurczak pieczony i wędzony

Kurczak pieczony i wędzony
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 szklanka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 4 litry wody
  • 1 cały kurczak (ok. 1 kg)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Wlej wodę do dużego naczynia, w którym zmieści się płyn i kurczak. Wsyp do wody sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą. Włóż kurczaka do wody i wstaw do lodówki na 2 godziny. W starym grillu rozpal twarde drewno, a kiedy się zwęgli, zsuń powstały żar na jedną stronę. Osusz kurczaka, połóż na węglach 2-3 świeże drwa, umocuj ruszt i piecz kurczaka przez 1 godzinę, aż mięso wewnątrz będzie miało 75 stopni C. Podziel kurczaka na części i podaj na półmisku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA