Lasagne Adriana
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Sos boloński:
150 g masła
350 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
200 g wędzonego bekonu albo pancetty
300 g salami
2 posiekane cebule
6 ząbków czosnku
starta mała marchewka
pół startej łodygi selera naciowego
filiżanka czerwonego wina
2,5 l przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
sól
czarny pieprz
filiżanka liści bazylii
250 ml bulionu jarzynowego albo z kurczaka
Sos beszamelowy:
60 g masła
1/3 filiżanki mąki
4 ½ filiżanki mleka
75 g startego parmezanu
sól
cebula
ząbek czosnku
Sos boloński:
Stopić masło. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę, seler i liście laurowe. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia rozbijając grudki. Wlać wino, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny mieszając od czasu do czasu. Dodać bazylię.
Sos beszamelowy:
Zeszklić cebulę i czosnek. Na średniej patelni stopić masło i wsypać mąkę. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i powoli wlać mleko. Mieszać, aż powstanie gładki sos. Gotować przez 10-12 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać parmezan i sól. Układać naprzemiennie warstwy makaronu i sosów. Piec godzinę w temperaturze 180°C.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                        