Lody kokosowe z ananasem w karmelu z chili
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Lody kokosowe:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml śmietanki kokosowej
- 375 ml mleka skondensowanego
- 100 g wiórków kokosowych
Kandyzowany ananas:
- 40 ml wody
- 200 g miałkiego cukru
- 1 ananas, dojrzały, lecz jędrny
- 2 łyżeczki chili w płatkach
- 16 szpadek o długości 6-8 cm
Do podania:
- 6 ciastek maślanych, grubo rozgniecionych w moździerzu
- 10 g pyłku pszczelego
- 100 g waty cukrowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Połącz wszystkie składniki lodów i ukręć w maszynce. Po ukręceniu przełóż do naczynia, żeby się utwardziły. Będą gotowe po 3-4 godzinach.
Kiedy lody się mrożą, zetnij skórę z ananasa. Ukrój 4 kwadratowe plastry o grubości 2 cm i o boku 4 cm. Będą one podstawą deseru. Ukrój także 16 kostek o boku 2 cm do maczania w karmelu. Nabij na szpadki, gotowe do namoczenia.
Kiedy lody się zamrożą, przygotuj karmel. Wlej wodę i wsyp cukier do rondla o średnicy 12 cm. Wstaw na średni ogień. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na ogniu, aż mieszanina zacznie ciemnieć.
Kiedy toffi osiągnie temperaturę 155-160ºC, zestaw z ognia na żaroodporną powierzchnię. Przechyl rondel, żeby sprawdzić, czy jest dość karmelu do obtoczenia ananasa. Ostrożnie zanurz kostkę w karmelu i obsyp płatkami chili. Odłóż na silikonową matę do ostygnięcia.
Przed podaniem ułóż duże kawałki ananasa na półmisku. Wbij w nie szpadki z kostkami u góry. Na dno małej miseczki wysyp 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Dużą łyżką do lodów zanurzoną w gorącej wodzie nabierz kulkę i ostrożnie połóż na ciasteczkach. Przybierz pyłkiem pszczelim i watą cukrową. Podawaj natychmiast.
					Kiedy lody się mrożą, zetnij skórę z ananasa. Ukrój 4 kwadratowe plastry o grubości 2 cm i o boku 4 cm. Będą one podstawą deseru. Ukrój także 16 kostek o boku 2 cm do maczania w karmelu. Nabij na szpadki, gotowe do namoczenia.
Kiedy lody się zamrożą, przygotuj karmel. Wlej wodę i wsyp cukier do rondla o średnicy 12 cm. Wstaw na średni ogień. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na ogniu, aż mieszanina zacznie ciemnieć.
Kiedy toffi osiągnie temperaturę 155-160ºC, zestaw z ognia na żaroodporną powierzchnię. Przechyl rondel, żeby sprawdzić, czy jest dość karmelu do obtoczenia ananasa. Ostrożnie zanurz kostkę w karmelu i obsyp płatkami chili. Odłóż na silikonową matę do ostygnięcia.
Przed podaniem ułóż duże kawałki ananasa na półmisku. Wbij w nie szpadki z kostkami u góry. Na dno małej miseczki wysyp 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Dużą łyżką do lodów zanurzoną w gorącej wodzie nabierz kulkę i ostrożnie połóż na ciasteczkach. Przybierz pyłkiem pszczelim i watą cukrową. Podawaj natychmiast.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia meksykańska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Adam Liaw
 Adam Liaw 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma