Łopatka jagnięca w herbacie pomarańczowej

Łopatka jagnięca w herbacie pomarańczowej
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Przygotowanie:

Składniki:
1 łopatka jagnięca ważąca około 675g, bez kości, zwinięta
2 pomarańcze podzielone na szóstki
1 laska cynamonu
6 goździków
10 ziaren czarnego pieprzu
3 anyże gwiazdkowe
2 łyżki stołowe brązowego cukru
150 ml wytrawnej sherry
450 ml świeżo zaparzonej herbaty
sól
tłuszcz (do smażenia)
8 warzyw korzeniowych (marchew, batat, seler)
skrobia kukurydziana (do zagęszczenia)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C (albo rozgrzej kociołek, jeśli robisz danie w ognisku).
Wymieszaj wszystkie składniki (poza herbatą) i marynuj mięso nawet przez 2-3 dni. Gdy się zamarynuje, przełóż mięso do rozgrzanego kociołka albo na patelnię, aby obsmażyć je ze wszystkich stron. Z patelni przełóż do żaroodpornego naczynia, w którym będziesz je przyrządzał. Wlej marynatę i herbatę. Doprowadź do wrzenia, przykryj kociołek pokrywką i duś przez 2-4 godzin (albo piecz w piekarniku, podlewając co 20 minut sosem spod pieczenia.) Na ostatnie 45 minut pieczenia lub duszenia odkryj. Na ostatnie 20 minut dodaj warzywa. Przed podaniem wyjmij mięso i warzywa. Płyn przecedź przez sito. Przelej do rondla, doprowadź do wrzenia, zdejmij z wierzchu nadmiar tłuszczu. Jeśli smak jest zbyt intensywny, rozcieńcz wodą. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęść go skrobią kukurydzianą.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 5

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA