Makaron z japońskimi jeżowcami

Makaron z japońskimi jeżowcami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 200g suszonego spaghetti
  • 100g świeżej ikry jeżowca
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g masła z Hokkaido
  • 100ml śmietany z Hokkaido
  • 2 łyżki sake (opcjonalnie)
  • paski wodorostów nori, do serwowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie, aż będzie al dente, a następnie odsącz.

Rozgrzej masło na patelni i usmaż na nim czosnek, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj sake, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj połowę jeżowców. Rozgnieć je łyżką i połącz z sosem.

Wrzuć na patelnię makaron i wymieszaj z sosem. Dodaj kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Dopraw solą i przełóż na talerz. Nałóż pozostałe jeżowce na makaron, żeby się od niego ogrzały (można je na tym etapie przypiec palnikiem, jeśli wolisz). Posyp paskami nori i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA