Meksykańskie pączki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Ciasto ptysiowe:
- 2 szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 60 g masła
- 240 g przesianej mąki
- 4 rozmącone jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g pekanów, lekko uprażonych
- 1 litr oleju z pestek winogron
Cukier cynamonowy
- ⅓ szklanki mielonego cynamonu
- ⅓ szklanki miałkiego cukru
Krem kawowy:
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki świeżo zmielonej kawy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj cynamon z cukrem. Przesyp do żaroodpornej miski średniej wielkości.
Przygotuj krem. Przekrój wzdłuż laskę wanilii. Zeskrob ziarenka. W małym rondelku o grubym dnie doprowadź mleko do wrzenia. Wrzuć laskę wanilii. Dodaj zmieloną kawę. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na 10 minut.
Utrzyj żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj ziarenka z wanilii. Przecedź mleko z kawą. Powoli wlej mleko do mieszaniny z jajek, cały czas mieszając.
Przelej mieszaninę do czystego rondelka. Postaw na średnim ogniu. Gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos jest gotowy, kiedy oklei tył łyżki, czyli w temperaturze 78°C. Przelej krem do miski. Mieszaj około minuty, żeby przestudzić krem.
Przygotuj ciasto. Zagotuj wodę, sól, masło. Doprowadź do wrzenia. Dodaj mąkę. Mieszając energicznie, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Ubijając ciasto łyżką, dodawaj po jajku, ucierając tak długo, aż całkowicie połączy się z masą. Dodaj proszek do pieczenia i pekany. Odstaw na 10 minut.
Podgrzej olej do 190°C. Używając łyżeczek do herbaty, formuj małe kulki z ciasta i wrzucaj je na gorący olej. Zanurzaj łyżeczki w oleju, żeby ciasto gładko spadało do oleju. Smaż po 1½ minuty z każdej strony. Natychmiast po usmażeniu wrzucaj do cukru z cynamonem.
Podawaj na ciepło z kremem kawowym.
Przygotuj krem. Przekrój wzdłuż laskę wanilii. Zeskrob ziarenka. W małym rondelku o grubym dnie doprowadź mleko do wrzenia. Wrzuć laskę wanilii. Dodaj zmieloną kawę. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na 10 minut.
Utrzyj żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj ziarenka z wanilii. Przecedź mleko z kawą. Powoli wlej mleko do mieszaniny z jajek, cały czas mieszając.
Przelej mieszaninę do czystego rondelka. Postaw na średnim ogniu. Gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos jest gotowy, kiedy oklei tył łyżki, czyli w temperaturze 78°C. Przelej krem do miski. Mieszaj około minuty, żeby przestudzić krem.
Przygotuj ciasto. Zagotuj wodę, sól, masło. Doprowadź do wrzenia. Dodaj mąkę. Mieszając energicznie, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Ubijając ciasto łyżką, dodawaj po jajku, ucierając tak długo, aż całkowicie połączy się z masą. Dodaj proszek do pieczenia i pekany. Odstaw na 10 minut.
Podgrzej olej do 190°C. Używając łyżeczek do herbaty, formuj małe kulki z ciasta i wrzucaj je na gorący olej. Zanurzaj łyżeczki w oleju, żeby ciasto gładko spadało do oleju. Smaż po 1½ minuty z każdej strony. Natychmiast po usmażeniu wrzucaj do cukru z cynamonem.
Podawaj na ciepło z kremem kawowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W