Miękkie kraby z sałatką z mango
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:
4 małe miękkie kraby
1 łyżeczka suszonych płatków chili
2 łodygi dymki, drobno posiekane
2 średnie czerwone chili, pokrojone
ćwiartki cytryny do podania
Na marynatę:
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
¼ łyżeczki mielonej chili
Do smażenia:
olej arachidowy do smażenia na głębokim tłuszczu
2 rozkłócone jajka
200 g mąki ziemniaczanej
Na sałatkę:
100 g makaronu ryżowego lub z fasoli mung
1 garść groszku cukrowego pokrojonego w zapałkę
1 średnia czerwona chili, drobno posiekana, z usuniętymi nasionami
1 średnia marchew pokrojona w zapałkę
1 mango, obrane, z usuniętą pestką, pokrojone w zapałkę
1 garść rukoli
Na sos:
sok z ½ grejpfruta
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Weź kraba w dłoń i za pomocą nożyc kuchennych odetnij jego przednią część – około 1-1,5 cm za oczami i otworem gębowym. Wyciśnij zawartość pęcherzyka umieszczonego tuż za rozcięciem.
Unieś pancerzyk kraba z jednej strony i usuń skrzela. Powtórz czynność z drugiej strony. Odwróć kraba i usuń część szkieletu, biegnącą wzdłuż „brzucha” skorupiaka. Opłucz go i osusz. Tak samo postępuj z pozostałymi. Marynata: połącz składniki w dużej misce. Umieść w niej kraby i zamieszaj, by pokryły się marynatą. Pozostaw na 20 minut.
Ciasto: umieść wok na dużym ogniu. Do połowy wypełnij olejem arachidowym. Rozgrzej do 180 stopni. Ubij jajka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami wody.
Zanurzaj kraby w cieście, a potem, delikatnie, w gorącym oleju. Smaż kilka minut, aż się zrumienią. Odłóż na papier kuchenny. Dopraw kilkoma szczyptami soli morskiej, czarnego pieprzu i płatkami chili. Udekoruj dymką, świeżą chili, cząstkami cytryny.
Sałatka: namocz makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dokładnie odcedź. Umieść w dużej misce wraz z pozostałymi składnikami sałatki.
Sos: połącz składniki dressingu, spróbuj i dodaj trochę więcej odpowiednich składników do smaku. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         Adriana Marczewska
 Adriana Marczewska 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Agata Jędraszczak
 Agata Jędraszczak