Naleśniki z nadzieniem bananowym
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Naleśniki½ szklanki pszennej mąki
1 duże jajko
¾ szklanki mleka
1 łyżka ciemnego rumu
½ łyżeczki cukru kryształu
szczypta soli
2 łyżki masła
Nadzienie bananowe
½ szklanki cukru kryształu
3 łyżki wody
3 duże banany, pokrojone na 1,5 cm plastry, (około 3 szklanek)
3 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka ciemnego rumu
1 łyżka cukru pudru
½ szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie naleśników:
mąkę wymieszać z jajkiem i ¼ szklanki mleka, rozmącając składniki na gładkie ciasto. Domieszać ½ szklanki mleka. Dodać rum, cukier i sól. Dokładnie połączyć. (Powinno się uzyskać około 1 ⅓ szklanki.)
Masło podzielić na 4 równe części. Na dużej teflonowej patelni roztopić 1 część. Kiedy masło jest gorące, wlać około ⅓ szklanki ciasta i kolistym ruchem rozprowadzić po dnie patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z jednej strony, aż się ładnie zrumieni. Następnie przełożyć i smażyć jeszcze przez 1 minutę, aż druga strona również będzie usmażona. Powtórzyć czynności z pozostałymi częściami masła i usmażyć jeszcze 3 naleśniki. Ułożyć na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.
Przygotowanie nadzienia bananowego:
Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Mieszając, aż cukier będzie mokry. Gotować dalej, nie mieszając, jeszcze przez 3 minuty, aż mieszanina zamieni się w karmel. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią, aby karmel nie przypalił się przy ściance. Dodać banany, sok z cytryny, masło i pozostałe 2 łyżki wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zamieszać, aby nie powstały w karmelu grudy. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wtedy domieszać rum.
Rozdzielić mieszaninę bananów między cztery naleśniki, zawinąć z boków, aby powstały zgrabne paczuszki. Rozłożyć na talerzy. Można też z naleśników ułożyć na talerzach róże. W środek nałożyć nadzienie bananowe. Jeśli nie zostaną natychmiast podane, przykryć folią spożywczą. Tuż przed podaniem, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Posypać cukrem pudrem i podawać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany.
© Jacques Pepin
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                        